חג הסוכות הוא ללא ספק אחד מהחגים המרכזיים בלוח השנה העברי. חג צבעוני של שמחה ומנוחה לאחר מאמץ האסיף והקציר. במהלך החג, רבים נוהגים לקיים את המצווה לאכול בסוכה, ואף לקיים את מצוות האושפזין - לארח מכל הלב.
גם אתם מתכוונים לארח חברים ובני משפחה בסוכה ומחפשים לגוון בבישולים? טרם נעבור להצעות שכוללות תיאורים ציוריים, מצרכים וכמויות, נציין שמבחינת המסורת, נהוג לאכול בחג הסוכות מאכלי קדירה, ירקות עונתיים, ממולאים ושלל מאפים שמחביאים פירות יבשים ואגוזים. מה בגזרת המתוקים? עוגיות ועוגות, לצד פיצוחים וצלחת פירות.
כל משפחה והמסורת הקולינרית שלה
עם זאת, בעוד שיש מסורת עממית, לכל משפחה ישנה המסורת שלה. מעבר לעובדה שאצלנו סוכה מקושטת היא בגדר חובה, תמיד ננסה לתקן את פרחי הנייר משנה שעברה ובסוף נכין קישוטים חדשים, נתלה תמונה לסוכה ונביא ברגע האחרון סכך כשר.
באשר לאוכל, אצלנו במשפחה נהוג להגיש פשטידת אטריות מתוקה חריפה שבושלה שעות, סלט עם נגיעה של תפוחים וכקינוח מוגשים גלידוניות (קנוי, מיוחד ובעיקר קריר, קטן וטעים).
מחפשים לגוון השנה עם מתכונים חדשים? הכנו לכם מתכון אחד טעים וחגיגי במיוחד!
מאפה חלומי ממולא בשר והפתעה כתומה
קבלו מאפה ממולא בבשר ודלעת. מדובר במנה שכיף לחטוף עם הידיים, ואילו ההכנה נחשבת פשוטה. ללא שמרים ועם המון אהבה.
לבצק
- 1/2 3 כוסות קמח
- כוס מים חמימים
- 1 כפית מלח
- 1 כף סוכר
- 1 כף חומץ בן יין לבן
- כוס שמן זית
למילוי
- 6 בצלים בינוניים קצוצים היטב
- 1/2 ק"ג דלעת (הכינו קוביות קטנות)
- נגיעה של שמן זית
- 1/2 ק"ג אונטריב קצוץ היטב היטב
- מלח לפי הרגש
- 1/2 כפית זרעי כמון כתושים
לציפוי
מפשילים שרוולים:
לשים את מרכיבי הבצק כ-5 דקות, עד שמתקבל בצק גמיש ונעים. עוטפים בניילון נצמד, שמים טיימר ל-3 שעות ומכניסים למקרר.
בינתיים:
מכניסים דלעת לתנור שחומם באופן מקסימאלי. כעבור 20 דק' של צלייה מוציאים לקירור מלא. תוך כדי, מטגנים בצלים עד לקבל שקיפות עדינה, מוסיפים בשר ותבלינים. עם התרככות הבשר מתחילים לפרק אותו, וכשמגיעים למידת העשייה הרצויה מוסיפים את הדלעת הצלויה. בשלב הזה אתם מוזמנים לטעום ולתקן טעמים.
חוזרים לבצק..
עבור 3 שעות? מוציאים את הבצק מהמקרר ויוצרים ממנו נקניק בקוטר של 4 ס"מ, מחלקים ל-23 פרוסות, מכינים משטח עבודה מקומח וכל פרוסה מרדדים לעיגול בקוטר של 13 ס"מ. על כל עיגול מניחים במרכז כף מילוי וסוגרים בצורת משולש, תוך כדי השארת פתח קטן במרכז (לטובת הבריחה של האדים).
חוזרים לתנור..
מחממים את התנור לטמפרטורה של 220 מעלות ומכניסים על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה את המשולשים המקסימים שיצרנו. נבריש כל משולש בתערובת של ביצה עם מעט מים ממולחים, ואם ממש רוצים להשקיע, נפזר מעל זרעי שומר.
מחכים וטועמים
עתה נחכה במדויק 12 דקות, נוציא ונזמין את כולם לטעום :)
הרימון התמר והגפן
ציינו שרבים נוהגים להגיש פירות ופה נרחיב אודות שלושה מהם:
- הרימון - סמל לפריון ולשפע, זכר לרימונים הרבים שמצוינים בתנ"ך.
- התמר - מאכל המזוהה עם ארץ ישראל מקדמת דנא. נהוג לאכול תמרים טריים או מיובשים ולקשט את הסוכה בענפי דקל.
- הגפן - רבים בוחרים להגיש בסוכה יין, ריבות ענבים ואף מאפים ממולאים בענבים חמצמצים.
המשמעות האמתית שמאחורי אושפיזין
אז בין אם אתם מתכוונים לארח חברים, או פתוחים לקבל כל אורח מהשכונה, מעניין לציין שהנושא של אושפיזין לקוח מהקבלה והוא מתייחס לאורחים מאוד מיוחדים: משה, אברהם, יצחק, יעקב, אהרון, יוסף ודוד.
אלו אמורים להגיע בתורנות, בכל יום מישהו אחר. מבקשים לארח בכבוד הראוי את האורחים הכה חשובים? טוב לדעת שהם יסתפקו רק בכוס תה ופרוסת עוגה.
חג שמח!